Maktabgacha ta'lim tashkilotlarida ovqatlanishga qo‘yiladigan talablar:
Bolalarni ovqatlantirishni tashkil etishda ovqatlantirish tartibiga qat’iy amal qilinishi muhim ahamiyatga ega.
🔼 Bolalar ovqat ratsionini shakllantirishda mahsulotlar kun davomida to’g’ri taqsimlanishi;
🔼 Taomnoma tuzilayotganda sut, go’sht, sariyog’, yorma, non, meva, sabzavot, shakar kabi biologik qiymatga ega bo’lgan mahsulotlar har kuni kiritilishi;
🔼 Sabzavotli salatlar, yangi mevalar (har kuni), uchinchi taom sifatida yangi yoki quruq mevalardan tayyorlangan kompot, kisel, sutli ichimliklar, shuningdek, bolalar uchun sutli, sabzavotli, mevali bo’tqalar ko’proq kiritilishi;
🔼 Ko’katlar (ukrop, petrushka, salat yaprog’i, ko’k piyoz, sarimsoq piyoz, shovul kabilar) ko’proq kiritilishi;
🔼 Yoz kunlari bolalarning suyuqlikka bo’lgan ehtiyoji ortadi, shuning uchun yangi qadoqlangan yoki qaynatilgan suv, namatak damlamasi yoki ho’l mevalardan tayyorlangan uncha shirin bo’lmagan kompotlar berilishi;
🔼 Qish-bahor mavsumida quritilgan mevalar (olma, namatak, turshak) dan tayyorlangan kompotlar berilishi;
🔼 Bolalar ovqatlanishini to’g’ri tashkil qilishda guruhlardagi barcha sharoit yetarli bo’lishi;
🔼 Bolalarni o’zlariga mos idish-tovoqlar bilan ta’minlanishi, stol atrofida o’tirishiga qulay sharoit yaratilishi;
🔼 Taomlar o’ta qaynoq yoki sovuq bo’lmagan holatda bo’lishi;
🔼 Tayyorlangan taomning umumiy miqdori bolalar soniga mos kelishi;
🔼 Taomlar tibbiyot xodimi tomonidan sifatini nazorat qilib borilishi kerak.
Telegram (https://t.me/XivatumanSEOJSB) |
https://t.me/XivatumanSEOJSB
🔼 Bolalar ovqat ratsionini shakllantirishda mahsulotlar kun davomida to’g’ri taqsimlanishi;
🔼 Taomnoma tuzilayotganda sut, go’sht, sariyog’, yorma, non, meva, sabzavot, shakar kabi biologik qiymatga ega bo’lgan mahsulotlar har kuni kiritilishi;
🔼 Sabzavotli salatlar, yangi mevalar (har kuni), uchinchi taom sifatida yangi yoki quruq mevalardan tayyorlangan kompot, kisel, sutli ichimliklar, shuningdek, bolalar uchun sutli, sabzavotli, mevali bo’tqalar ko’proq kiritilishi;
🔼 Ko’katlar (ukrop, petrushka, salat yaprog’i, ko’k piyoz, sarimsoq piyoz, shovul kabilar) ko’proq kiritilishi;
🔼 Yoz kunlari bolalarning suyuqlikka bo’lgan ehtiyoji ortadi, shuning uchun yangi qadoqlangan yoki qaynatilgan suv, namatak damlamasi yoki ho’l mevalardan tayyorlangan uncha shirin bo’lmagan kompotlar berilishi;
🔼 Qish-bahor mavsumida quritilgan mevalar (olma, namatak, turshak) dan tayyorlangan kompotlar berilishi;
🔼 Bolalar ovqatlanishini to’g’ri tashkil qilishda guruhlardagi barcha sharoit yetarli bo’lishi;
🔼 Bolalarni o’zlariga mos idish-tovoqlar bilan ta’minlanishi, stol atrofida o’tirishiga qulay sharoit yaratilishi;
🔼 Taomlar o’ta qaynoq yoki sovuq bo’lmagan holatda bo’lishi;
🔼 Tayyorlangan taomning umumiy miqdori bolalar soniga mos kelishi;
🔼 Taomlar tibbiyot xodimi tomonidan sifatini nazorat qilib borilishi kerak.
Telegram (https://t.me/XivatumanSEOJSB) |
https://t.me/XivatumanSEOJSB
Ctrl
Enter
Xatoligni aqniqladingizmi?
Matnni belgilang va Ctrl+Enter tugmalarini bosing.
Hamda bularni ko'ring
Eksportni ragʻbatlantirishning kredit-moliyaviy usullari14-08-2025, 11:42
Prezident Vengriya, Ozarboyjon va Yaponiya bilan hamkorlikni rivojlantirish bo‘yicha yig‘ilish o‘tkazdi31-07-2023, 17:35
Kambag‘allikni qisqartirish bo‘yicha yangi choralar ma’lum qilindi3-08-2023, 11:34
26 ta soliq inspeksiyasi va ikki viloyat DSB rahbarlari ishdan olindi3-08-2023, 16:10
Xiva tumani tibbiyot birlashmasiga qarashli emlash punktlarida Qizamiq kasalligiga karshi 6 oylikdan 7 yoshgacha bo'lgan bolalar o'rtasida ommaviy emlash tadbirlari o'tkazilmokda.16-12-2023, 09:55











